
خدمات ترمیم دندان
برای همه ما اتفاق افتاده که با مشاهده چهره اطرافیان، توجهمان به لبخند و دندانهای زیبای آنها جلب شده است. دندانها علاوه بر تاثیر در زیبایی لبخند و فرمدهی فک نقش اصلی را در جویدن ایفا میکنند. دندانهای دائمی از حدود شش سالگی به بعد در دهان رویش پیدا میکنند. ذرات باقیمانده غذا و باکتریهای موجود در محیط دهان در درازمدت میتوانند باعث پوسیدگی دندانها شوند. با توجه به اینکه دندانهای دائمی جایگزین نمیشوند، ترمیم بهموقع پوسیدگیها باعث حفظ دندان میشود. اما عدم مراجعۀ بهموقع به دندانپزشک باعث پیشرفت پوسیدگی میشود. بهطوریکه ممکن است در مراحل پیشرفتهتر، ترمیم بهتنهایی کارساز نباشد و نیاز به درمانهای گستردهتر مانند درمان ریشه و روکش کردن دندانها و حتی کشیدن دندان باشد. در فرایند ترمیم، دندانپزشک پوسیدگی را خارج کرده و فضای خالی دندان را با مواد ترمیمی مناسب پر میکند. برای پر کردن دندان از مواد مختلفی استفاده میشود که بنابه نوع ماده، روش ترمیم دندان متفاوت است. انتخاب نوع مادۀ ترمیمی با توجه به شرایط دندان مورد نظر، تشخیص دندانپزشک و خواست خود بیمار تعیین میشود.
سوالات متداول
- شکستگی و سایش دندانها
- زیبایی دندانها در خط لبخند
- درمان پوسیدگی دندانها
- اصلاح ترمیم قبلی دندانها
- بازسازی تاج دندان بعد از درمان ریشه
- آمالگام
آمالگام ترکیبی از فلزات نقره، مس، قلع و جیوه است؛ مادۀ مستحکمی که برای ترمیم دندانهایی مثل دندانهای آسیا که نیروی زیادی حین جویدن به آنها وارد میشود مناسب است. در پوسیدگیهای وسیع نیز از آمالگام استفاده میشود. ترمیم دندانها با آمالگام دوامی حدود 10 تا 15 سال دارد. اما معمولا آمالگام در ترمیم دندانهای جلویی بهکار نمیرود. زیرا رنگ تیرۀ آن، زیبایی لبخند را تحت تاثیر قرار میدهد.
- مواد همرنگ دندان
ترمیم به کمک اینمواد، ظاهری مشابه دندان طبیعی ایجاد میکند. دندانپزشک میتواند بر اساس رنگ دندانهای طبیعی فرد، مناسبترین رنگ از طیف مواد ترمیمی را انتخاب کند. مواد همرنگ دندان شامل موارد زیر میشود:
- کامپوزیت: از پرکاربردترین مواد همرنگ دندان است. کامپوزیت علاوه بر ترمیم دندان، کاربرد زیبایی نیز دارد و در ترمیم خط لبخند بهکار میرود. دوام ترمیمهای کامپوزیتی حداقل پنج سال برآورد شده. درمان با آمالگام و کامپوزیت از نظر هزینه تفاوت چندانی با هم ندارند.
- اینله و اُنلههای (inlay & onlay) سرامیکی: پس از قالبگیری از دندان موردنظر، اینمواد در لابراتوار ساخته میشوند. سپس دندانپزشک آن را به دندان میچسباند. در اینروش تعداد دفعات مراجعه به دندانپزشک افزایش مییابد. این مواد هزینه و هچنین دوامی بیشتر از آمالگام و کامپوزیت دارند.
- گلاس آینومرها: این مواد برای ترمیم پوسیدگیهای ریشه مناسب هستند. اما دوام کافی برای پر کردن تاج دندان ندارند.
- ابتدا دندانپزشک در یک جلسه تمامی دندانها را معاینه میکند. بر اساس معاینات و عکس رادیوگرافی دندانها یک طرح درمان مناسب برای شما مشخص میکند.
- بنا به صلاحدید دندانپزشک از دندان تعیینشده عکس رادیوگرافی تهیه کنید.
- شرایطی مانند فشار خون بالا، مشکلات قلبی عروقی، بارداری، سابقه حساسیت شدید دارویی یا غذایی، بیماریهای زمینهای و داروهای مصرفی خود را به دندانپزشک اعلام کنید. عدم آگاهی دندانپزشک از این موارد میتواند خطرات جدی برای سلامت شما درپی داشته باشد.
- قبل از مراجعه از مسواک و نخ دندان استفاده کنید.
-
ابتدا دندانپزشک دندان مورد نظر را با استفاده از تزریق لیدوکائین بیحس میکند. در مرحله بعد پوسیدگیهای دندان را با استفاده از ابزاری مانند متۀ دندانپزشکی برمیدارد که حفرهای در دندان ایجاد میشود. دندانپزشک شکل این حفره را با توجه به نوع مادۀ پرکننده تعیین میکند. برای استفاده از آمالگام حفره باید دارای عمق و شکل خاصی برای جایگذاری مواد باشد. پس از ایجاد حفرۀ مناسب، دندانپزشک آمالگام را داخل آن میگذارد. سپس توسط قلمهای مخصوص (carver, burnisher, condenser) شکلی مشابه دندان به آن میدهد تا عملکرد طبیعی دندان حین جویدن حفظ شود. پس از آن دندانپزشک ارتفاع دندان را بررسی میکند تا دندانها بهصورت طبیعی روی هم قرار بگیرند.
در ترمیم با کامپوزیت دندانپزشک ابتدا پوسیدگی را برمیدارد. سپس با استفاده از موادی با خاصیت چسبندگی حفره دندان را برای چسباندن کامپوزیت آماده میکند. سپس کامپوزیت را بهصورت لایهلایه داخل حفره قرار میدهد و هر لایه را جداگانه بهوسیلۀ اشعۀ UV پلیمریزه میکند. در نتیجه کامپوزیت داخل حفره سفت میشود. در مرحلۀ نهایی شکلی مشابه دندان طبیعی به آن میدهد و ارتفاع آن را بررسی میکند.
فرایند درمان بسته به میزان پوسیدگی و مادۀ ترمیمکننده بین نیم تا یک ساعت طول میکشد. ترمیم دندان نیازی به دورۀ نقاهت ندارد و فرد بلافاصله میتواند به زندگی روزمره بپردازد. در بعضی موارد ممکن است دندانپزشک پس از برداشتن پوسیدگی، بسته به شرایط دندان و میزان پیشرفت پوسیدگی تغییراتی در روش درمان ایجاد کند.
- حداقل دو ساعت پس از ترمیم آمالگام چیزی نخورید.
- 24 ساعت طول میکشد تا آمالگام کاملا محکم شود. بنابراین شما باید تا 24 ساعت بعد از ترمیم با دندان ترمیم شده چیزی نجوید.
- به مدت 24 ساعت غذای خیلی گرم یا خیلی سرد نخورید. زیرا ممکن است ابعاد دندان ترمیمشده اندکی تغییر کند.
- بعد از ترمیم کامپوزیت میتوانید غذا بخورید ولی کامپوزیت تا 24 ساعت مستعد رنگپذیری است. بنابراین باید از خوردن موادی مانند قهوه، چای و رنگهای خوراکی که باعث تغییر رنگ کامپوزیت میشوند خودداری کنید.
- بعد از ترمیم، بیحسی دندان و بافتهای اطراف آن تا چند ساعت باقی میماند. جویدن غذا در این شرایط میتواند باعث آسیب به زبان و بافتهای داخل حفرۀ دهان شود. بنابراین بهتر است تا بعد از برطرف شدن کامل بی حسی چیزی نخورید.
- درد دندان و حساسیت به گرما و سرما بعد از ترمیم امری طبیعی است. برای کاهش درد میتوانید بنابه توصیۀ دندانپزشک خود از مسکنهایی مانند ایبوپروفن و استامینوفن استفاده کنید. اگر بعد از دو هفته همچنان احساس درد داشتید یا در کشیدن نخ دندان و جویدن غذا به مشکل برخوردید با دندانپزشک خود تماس بگیرید.
مراحل دریافت خدمات
تماس با مشاوران کلینیک ایده آل
دریافت مشاوره و پیشنهاد بهترین خدمت برای شما
تعیین وقت ویزیت دکتر مربوطه
ویزیت دکتر در کلینیک ایده آل
تعیین وقت انجام جراحی
انجام جراحی مربوطه و دریافت مشاوره های پس از جراحی

دکتر سعید اصغری

دکتر جواد اسماعیلی

دکتر حسین کوهساری
