
خدمات ارتودنسی
نامنظمی دندانها علاوه بر تاثیر منفی بر زیبایی لبخند میتواند باعث گیر کردن مواد غذایی و بهدنبال آن افزایش پوسیدگی دندانها، بیماریهای لثه، مشکلاتی در جویدن و صحبت کردن شود. برای قرار دادن دندانها به جای اصلی خود میتوان از ارتودنسی استفاده کرد. در فرایند ارتودنسی، دندانپزشک دندانها را بهمرور توسط ابزاری مانند براکت و سیم ارتودنسی به جایگاه مناسب خود منتقل میکند. چهار روش متفاوت برای ارتودنسی وجود دارد که روش و ابزار مورد استفاده در هر کدام از آنها با دیگری متفاوت است. دندانپزشک بنابه وضعیت دهان و دندان و نظر شما، روش درمان را از بین موارد زیر انتخاب میکند.
۱. ارتودنسی با سیم و براکت: این روش ارتودنسی بیشترین کاربرد را دارد. زیرا دندانها را سریعتر از روشهای دیگر حرکت میدهد. دندانپزشک قطعات فلزی کوچکی به نام براکت را روی سطح جلویی دندانها چسبانده و آنها را توسط سیم مخصوص ارتودنسی به هم متصل میکند. این سیمها به براکت و از طریق آن به دندانها نیروی کششی وارد میکنند تا دندانها را به جای اصلی خود برگردانند. دندانپزشک در معاینات دورهای وضعیت قرارگیری سیمها را بررسی و مجددا تنظیم میکند.
۲. ارتودنسی با مواد سرامیکی و همرنگ دندان: در این روش هم مانند روش قبل دندانها با استفاده از سیم و براکت به موقعیت مناسب خود منتقل میشوند. با این تفاوت که در این روش براکت ها از جنس سرامیک و همرنگ دندان هستند. بهطوری که در لبخند زیاد مشخص نیستند و نسبت به براکتهای فلزی از زیبایی بیشتری برخوردارند.
۳. ارتودنسی با بریسهای درونی: در این روش براکتها و سیم ارتودنسی به سطح پشتی دندانها چسبانده میشوند بنابراین هنگام لبخند و صحبت کردن مشخص نیستند.
۴. ارتودنسی با الاینرهای شفاف: الاینرها قالبهایی شفاف و سفت هستند که روی دندانها قرار گرفته و بهتدریج آنها را به موقعیت مناسب خود انتقال میدهند. برای تهیه الاینرها، از بخش مورد نظر دندانهاش ما قالب گرفته میشود. الاینرها بیشتر برای بههم ریختگیهای خفیف تا متوسط بهکار میروند.
سوالات متداول
- برای بهبود ظاهر کسانی که دندانهایشان نامرتب و بههمریخته است.
- اصلاح موقعیت دندانهای موجود در هر فک و دو فک نسبت به یکدیگر: اگر دندانها نسبت به هم در موقعیت مناسبی قرار نگرفته باشند ممکن است مشکلاتی در جویدن و صحبت کردن ایجاد کنند.
- نامرتبی دندانها که سبب آسیب به بافتهای اطراف دندان مثل لثه میشود.
- دندانهای جلویی که خیلی بیرون زده باشند و احتمال آسیب دیدن آنها از طریق ضربه زیاد باشد.
- ابتدا دندانپزشک دهان، دندان و فک شما را از نظر سلامتی و زیبایی معاینه میکند و یک مشاوره کلی در خصوص درمان به شما میدهد.
- قبل از شروع ارتودنسی بنابه درخواست دندانپزشک، باید عکسهای مختلف رادیوگرافی و فوتوگرافی از بافت صورت و دندانهای خود تهیه کنید.
- پیش از شروع درمان دندانپزشک با استفاده از مواد قالبگیری و روی گچ یا شبیهسازی رایانهای وضعیت فک و دندانهای شما را ثبت میکند.
- درنهایت دندانپزشک طرح درمان دقیقی را به شما ارائه میدهد.
- علت مراجعه خود به دندانپزشک و نتیجه موردنظر خود را بهطور دقیق برای دندانپزشک خود شرح دهید تا در مراحل درمان آن را مدنظر قرار دهد.
- هرگونه داروی مصرفی، حساسیت و بیماری زمینهای مانند دیابت و مشکلات قلبی عروقی را به دندانپزشک خود اطلاع دهید.
- بیماریهای لثه و بافت اطراف دندان، جرم اطراف دندانها و پوسیدگیهای دندانی باید قبل از آغاز ارتودنسی برطرف شوند.
- ممکن است فضای فک شما برای مرتب کردن دندانها کافی نباشد و نیاز باشد دندانپزشک یک یا دو عدد از دندانهای هر فک را بکشد.
ابتدا دندانپزشک براکتها را بهوسیله چسب مخصوص روی دندانها میچسباند. سپس سیم ارتودنسی را از بین این براکتها رد کرده و توسط کش در جای خود محکم میکند. سپس طی معاینات دورهای که چند هفته یک بار انجام میشوند، وضعیت قرارگیری دندانهای شما را ارزیابی میکند. در این معاینات تغییراتی در براکتها و سیم ایجاد میشود.
برای استفاده از الاینرهای شفاف، ابتدا دندانپزشک قالبی از دندانهای شما تهیه میکند. براساس این قالب تعدادی الاینر مخصوص دندانهای شما ساخته میشود. الاینر به دندانهای شما نیرو وارد میکند. بهطوریکه مدتی پس از استفاده از هر الاینر دندانها در موقعیتی جدید قرار میگیرند. در مرحلۀ بعد از یک الاینر دیگر استفاده میشود تا دندانها به محل قرارگیری نهایی خود نزدیکتر شوند.
- وجود سیم و براکت ارتودنسی امکان گیر کردن غذا روی دندانها را افزایش میدهد. درنتیجه احتمال ایجاد پوسیدگی دندانی و بیماریهای لثه حین درمان ارتودنسی افزایش مییابد. به همین دلیل رعایت بهداشت دهان و دندان در این زمان امری ضروری است. دندانپزشک دستورالعملهای لازم در مورد نحوه مسواک و نخ دندان کشیدن و حفظ بهداشت دهان و دندان را به شما میدهد. بهعلت وجود سیم و براکت روی دندانها ممکن است استفاده از مسواک و نخ دندان معمولی مشکل باشد و نیاز باشد مسواک و نخ دندان مخصوص ارتودنسی تهیه کنید.
- مدت زمان لازم برای درمان ارتودنسی بسته به وضعیت اولیه دندانها از شش ماه تا سه سال یا حتی بیشتر متغیر است.
- پس از هر بار مراجعه به دندانپزشک بهعلت تغییر موقعیت سیمها ممکن است تا یک هفته در دندانهای خود درد احساس کنید. این درد به علت تغییر میزان نیروی وارده به دندانها است و تا حدی طبیعی است. برای تسکین آن میتوانید بنابه دستور دندانپزشک خود از مسکن استفاده کنید.
- در طول درمان ارتودنسی از خوردن مواد غذایی سفت و چسبنده خودداری کنید. این مواد ممکن است به سیم یا براکتها آسیب برساند یا سبب جدا شدن آنها از دندانها شوند. در این صورت سریعا به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
- پس از درمان ممکن است دندانها بهتدریج به موقعیت قبلی خود برگردند. برای جلوگیری از این اتفاق باید بهمدت حداقل یک سال از نگهدارنده یا ریتینر (retainer) استفاده کنید.
- در طول درمان با الاینرها، آنها باید کل روز داخل دهان شما قرار داشته باشند و فقط هنگام خوردن و آشامیدن و تمیز کردن خارج شوند.
- برای تمیز کردن الاینرها از مسواک و آب و صابون استفاده کنید. همچنین از شستن آنها با خمیردندان و آب گرم خودداری کنید.
مراحل دریافت خدمات
تماس با مشاوران کلینیک ایده آل
دریافت مشاوره و پیشنهاد بهترین خدمت برای شما
تعیین وقت ویزیت دکتر مربوطه
ویزیت دکتر در کلینیک ایده آل
تعیین وقت انجام جراحی
انجام جراحی مربوطه و دریافت مشاوره های پس از جراحی

دکتر سعید اصغری

دکتر جواد اسماعیلی

دکتر حسین کوهساری
