آیا بلیچینگ دندان به مینای دندان آسیب میرساند؟
اگر بلیچینگ دندان تحت نظر دندانپزشک و به صورت اصولی انجام شود خطری برای مینای دندان ندارد، به شرط اینکه قبل از انجام بلیچینگ، دندانهای بیمار بررسی شود که آیا پوسیدگی و عفونت دارد یا خیر، همچنین میزان حساسیت دندانها بررسی شود و تمام مشکلات احتمالی که ریسک انجام بلیچینگ دندان را بالا میبرد برطرف شود. اما اگر اصول و نکات مهم بلیچینگ دندان رعایت نشود آسیب جبران ناپذیری به مینای دندان وارد میشود.
آسیب به مینای دندان به وسیلۀ بلیچینگ دندان با مواد طبیعی یا با با مواد حاوی هیدروژن پروکسید؛
برای بلیچینگ دندان که توسط دندانپزشک در مطب انجام میشود یا توسط بیمار و از طریق خمیر دندانها، ژلها و قلم سفید کنندۀ دندان انجام میشود، از مواد سفیدکنندهای استفاده میشود که حاوی هیدروژن پروکسید (hydrogen peroxide) میباشد. اما مقدار هیدروژن پروکسید در روشهای مختلف متفاوت است. در روش بلیچینگ در مطب، دندانپزشکان از موادی استفاده میکنند که حاوی دوز بالایی از این ماده است. این ماده در نسج دندان نفوذ میکند و رنگدانههای دندان را روشن میکند. اگر هیدروژن پروکسید به خصوص در دوز بالا بر روی دندان پوسیده یا سوراخ یا به طور کلی بر روی دندانهای حساس استفاده شود به مینای دندان آسیب میزند. همچنین اگر بافت نرم اطراف دندان را نپوشانیم، هیدروژن پروکسید به لثه و بافت نرم اطراف دندان نیز آسیب میزند. میزان آسیب بستگی به دندان و لثه به موارد مختلفی بستگی دارد از جمله؛ روش انجام بلیچینگ، مهارت بیمار و دندانپزشک، میزان دوز مصرفی هیدروژن پروکسید و شرایط دندان و لثۀ بیمار.
اما اگر این ماده بر روی دندانهای سالم و مقاوم با دوز مناسب و تحت نظر دندانپزشک انجام شود، هیچ خطر و آسیبی نخواهد داشت.
در روشهای طبیعی و خانگی از مواد طبیعی استفاده میشود مانند جوش شیرین یا لیموترش، به همین دلیل عموم مردم تصور میکنند که چون این مواد طبیعی هستند نمیتوانند آسیبی به مینای دندان وارد کنند. اگرچه روشهای طبیعی معمولا عوارض کمتری دارند اما به دلیل اینکه جوش شیرین ماهیت ساینده دارد، اگر جوش شیرین را با شدت روی دندانها بکشیم به مینای دندان آسیب میزند و نیز خطر ایجاد حفره را نیز دارد. استفاده بیش از حد از هر نوع مادۀ ساینده و مواد اسیدی روی دندانها به سلامت دندان و مینای دندان آسیب میزند و باعث حساس شدن دندانها میشود.
اگر مینای دندان دچار آسیب شود، مقاومت دندان کم میشود، دندان در معرض پوسیدگی، تغییر رنگ و حساسیت به مواد ترش و شیرین یا سرد و گرم قرار میگیرد.
ضمن اینکه مواد طبیعی مانند جوش شیرین یا لیمو ترش قدرت سفید کردن لکه های عمیق را ندارند و فقط میتوانند دندانها را به صورت سطحی سفید کنند، بنابراین اگر دندانها دارای لکههای عمیق یا قدیمی هستند که نیاز به سفید شدن یا روشن شدن داشته باشند، بلیچیگ با مواد هیدروژن پروکسید و تحت نظر دندانپزشک مناسب میباشد.
برای افرادی که لکههای شدیدتر دارند که با روشهای طبیعی از بین نمیرود بهترین روشی که دندانپزشکان برای بلیچینگ دندان پیشنهاد میدهند، بلیچینگ دندان در خانه اما تحت نظر دندانپزشک است. یعنی جلسۀ اول بلیچینگ دندان در مطب دندانپزشک و توسط مواد حاوی هیدروژن پراکسید انجام شود، سپس ادامۀ جلسات را بیمار در خانه انجام میدهد. این روش مزایای زیادی دارد، ریسک این روش کمتر است و ماندگاری و تاثیر بلیچینگ در این روش بیشتر است. یکی از مزایای این روش این است که دندانها مرحله به مرحله سفیدتر میشوند. دوز مواد هیدروژن پروکسید توسط دندانپزشک تجویز و کنترل میشود.
بلیچینگ دندان که با دوز متناسبی از مواد هیدروژن پروکسید و تحت نظر دندانپزشک با تجربه و ماهر انجام شود، عوارض موقتی دارد که به زودی و با گذشت چند روز این عوارض برطرف میشود.